Kakao jako naturalny antydepresant

Kakao wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości chociaż wciąż nie jest doceniane. Nie tylko poprawia naszą koncentrację ale również działa uspokajająco i wyciszająco, przez co uznawane jest za naturalny antydepresant. Kakao mogą pić zarówno dorośli jak i dzieci. Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach, które przybliżamy w poniższym materiale. Zapraszamy do lektury.

Dlaczego kakao jest zdrowe?

Kakao jest zdrowe ponieważ w surowym kakao znajdziemy kopalnię witamin i minerałów a także antyoksydantów, które pozwalają walczyć nam z wolnymi rodnikami. Znajdziemy w nim m.in. duże pokłady magnezu, wapnia, żelaza, potasu, miedzi, manganu, fosforu i cynku. Kakao wykazuje pozytywny wpływ zarówno na nasze zdrowie fizyczne jak również psychiczne. Pozwala nie tylko zachować świetną sylwetkę (dzięki niskiej zawartości kalorii i niskiemu indeksowi glikemicznemu) ale również pozytywnie wpływa na nasz metabolizm i funkcje poznawcze. Przyjmowane wieczorem pozwala się wyciszyć (dzięki wysokiej zawartości kwasu walerianowego) a rano odpowiednio pobudzić w naturalny sposób.

Jakie korzyści daje picie kakao?

  • Podnosi hormon szczęścia – serotoniny. Dzięki temu wprawia nas w stan błogości i działa lekko nasennie. Mimo, że zawiera kofeinę specjaliści polecają kubek gorącego kakao przed snem. W nocy bowiem serotonina przekształca się w melatoninę, czyli substancję niezbędną do zaśnięcia. Odpowiednia dawka serotoniny ma też pozytywny wpływ na nasze libido.
  • Zapobiega wczesnemu starzeniu się, a to za sprawą wysokiej zawartości antyoksydantów, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawarte w kakao antyoksydanty zdziałają  regenerująco i energetyzująco na ludzkie komórki.
  • Poprawia pamięć i koncentrację, a to za sprawą wysokiego stężenia teobrominy, kofeiny oraz  fenyloetyloaminy. Kakao surowe czy kakao rozpuszczalne?

Kakao surowe czy kakao rozpuszczalne? 

Zdecydowanie warto postawić na surowe kakao, ponieważ zawiera ono najwięcej substancji odżywczych a przy tym nie zawiera słodzików i cukrów. Kakao rozpuszczalne często w składzie ma duże ilości cukru, co w przypadku dzieci i osób na diecie nie jest wskazane.

Surowe kakao polecane jest osobom, które posiadają niedobory magnezu a także takich substancji jak chrom, potas, mangan czy wapń. Warto podkreślić, że porcja surowego kakao (1 łyżeczka) zawiera więcej żelaza niż porcja wołowiny, więcej cynku niż większość ziaren czy warzyw a także nie zawiera cukru i glutenu. Ponadto surowe kakao hamuje apetyt na słodkie oraz słone, dając uczucie sytości.

Kakao w kuchni. Szybkie ciasto z kakao i polewą

Kakao doskonale sprawdzi się również jako istotny składnik w naszej kuchni. Surowe kakao wykorzystujemy m.in. przygotowując szybkie ciasto czekoladowe.

Do jego przygotowania potrzebne będzie 200 gram mąki pszennej, 200 gram cukru bądź słodzik, 50 gram gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 80 ml oleju, 1 duże jajko, 200 ml mleka i 200 ml gorącej wody zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej.

Przygotowanie ciasta jest naprawdę proste i polega na:

  • zmieszaniu wszystkich suchych składników
  • dodanie do nich składników mokrych (w pierwszej kolejności olej, jajko i mleko a następnie po wymieszaniu wrzącą wodę z kawą)
  • zmiksowanie całości składników na gładką masę i przelanie ciasta do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Ciasto pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach.

Po wystygnięciu, ciasto można dodatkowo udekorować mocno kakaową polewą, którą przygotowujemy z masła, cukru i kakao właśnie. W tym celu podgrzejmy 100 g masła, 80 g cukru i połączmy z 3 łyżkami mleka. Na końcu dodajmy 3-4 łyżek kakao i gotowe! Im więcej kakao w tym przepisie, tym nasza polewa będzie bardziej gęsta.

Jak ugotować kakao? Poznaj zdrowe kakao dla dzieci

Kakao możemy przyrządzić na kilka sposobów – albo kakao z mlekiem albo kakao z wodą. Ta druga opcja szczególnie polecana jest w przypadku dzieci, które mogą mieć alergię na różne rodzaje produktów odzwierzęcych. Dodatkowo kakao samo w sobie jest alergizujące więc odradza się podawanie go dzieciom przed ukończeniem 12 miesiąca życia.

Chcąc przyrządzić gorący kubek kakao, które nas wyciszy warto przygotować 400 ml mleka bądź wody, które zagrzejemy z cukrem (bądź bez) na niewielkim ogniu. Następnie odlejmy 100 ml do osobnego naczynia, w którym wymieszamy je z 4 łyżkami gorzkiego kakao. Następnie powstałą mieszankę dodajmy ponownie do gotującego się mleka bądź wody. Po zagotowaniu możemy posłodzić – wedle uznania – nasze kakao miodem bądź dodać do niego również kostki czekolady.

Jak jeszcze można zadbać o relaks i wyciszenie?

Gdy chcemy dobrze i spokojnie spać, poza kakao, warto również zadbać o komfortowe warunki w sypialni. Najważniejszym elementem jej wyposażenia jest materac, który odpowiada za nasz komfort i zdrowy sen. Taka idea przyświeca marce Hilding, która oferuje wysokiej klasy materace, zapewniające najwyższej jakości komfort. W szerokim portfolio znajdziemy m.in. materace sprężynowe zapewniające tzw. podparcie punktowe czy materace piankowe, zapewniające wysoki poziom elastyczności, umiejętność szybkiego dostosowania do indywidualnego kształtu ciała użytkownika oraz niezwykłą lekkość. Planując komfortowy sen nie zapomnijmy również o właściwym doborze poduszki.

Zobacz też

Techniki relaksacyjne przed snem – 6 ćwiczeń, których musisz spróbować

Techniki relaksacyjne przed snem – 6 ćwiczeń, których musisz spróbować